Consecințele emoțiilor negative asupra productivității

Pentru fiecare dintre noi, există zile în care simțim că productivitatea pe plan  profesional are de suferit. Și poate că nu ne este foarte clar de ce. De foarte multe ori, răspunsul poate apărea în introspecțiile cu privire la viața noastră emoțională. Iar lucrul acesta se întâmplă deoarece este cea care face ca zilele noastre să fie simțite ca fiind mai bune sau mai puțin bune.

Cu toate că suntem tentați să credem că echilibrul interior este echivalent doar cu experimentarea emoțiilor pozitive și absența celor “negative”, în realitate, reprimarea emoțiilor sau încercarea de a evita să le trăim și, implicit, să le conștientizăm, face ca acestea să rămână de neînțeles. Și, având în vedere că, de cele mai multe ori, nu avem abilitățile de a le procesa și înțelege, cu siguranță că ne vine cu atât mai greu să reglăm. Pe de altă parte, reglarea emoțiilor este precursoarea sănătății fizice și psihice. Având impact, desigur, și asupra productivității.

Există multiple teorii care confirmă faptul că, atunci când avem parte de un disconfort interior, în încercarea de a soluționa această problemă, creierul direcționează toată energia psihică într-acolo. Din acest motiv, nu reușim să ne folosim de această energie, pentru a ne atinge scopurile conștiente, obiective. Prin multe alte dimensiuni ale vieților noastre, inclusiv productivitatea va avea de suferit.

Echilibrul interior presupune, de fapt, întâmpinarea și acceptarea tuturor emoțiilor, inclusiv a celor pe care le etichetăm ca fiind “negative”. De ce? Pentru că acestea conțin informații prețioase despre noi înșine. Pe de altă parte, reprimarea emoțiilor poate avea drept consecință dificultățile interpersonale, dezechilibrul emoțional sau chiar depresia.

Dacă în strategiile obișnuite de a ne regla emoțiile, avem, mai degrabă, tendința de a ne identifica tot mai mult cu disconfortul emotional, iar asta ne transmite percepția de nefericire, înseamnă că modalitatea de a o face nu e cea mai eficientă.

O primă modalitate în parcursul de reglare a emoțiilor este aceea de a le conștientiza prezența. De a observa momentul în care acestea există în corp, localizându-le. Senzația pe care fiecare dintre emoții o poate furniza este diferită. De aceea, de o importanță majoră este și capacitatea de a sesiza intensitatea disconfortului fizic produs. Dacă aceste prime etape de reglare au fost deja puse în aplicare, celelalte vor fi extrem de ușor de experimentat.

Până la urmă, aspectul esențial în acest demers de reglare emoțională este dorința fiecăruia dintre noi de a ne cunoaște în straturi mai profunde, acolo unde, desigur, există și un grad ridicat de disconfort. Însă, acest disconfort, odată pătruns și conținut, ne va furniza o mai bună înțelegere despre noi. Iar această înțelegere ne va ajuta să reglăm ceea ce, înainte, părea a fi de nepătruns. Și, desigur, consecințele pozitive vor fi acelea de a ne putea conecta mai bine nu doar la noi, ci și la sarcinile zilnice, și, implicit, de a ne crește productivitatea.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *